Aksaray’da yaşanır mı?
Türkiye’nin en yaşanabilir şehirleri sıralamasında Aksaray 37.72 puanla 63. sırada yer alıyor. Forses tarafından yapılan araştırmaya göre Türkiye’nin en yaşanabilir şehirleri 94 kritere göre değerlendirildi. Türkiye’nin en yaşanabilir şehirleri “Yaşanacak ve Çalışılacak En İyi Şehirler” kategorisinde listelendi.
Aksaray’da kaç tane fabrika var?
Aksaray OSB’de toplam 588 adet sanayi parseli bulunmakta olup doluluk oranı %99’a ulaşmıştır. Aralık 2024 itibariyle 17 farklı sektörde 311 fabrika üretimde bulunmaktadır.
Aksaray kimin elinde?
Aksaray, Irak Sultanı’nın idaresindedir.
Aksaray iklimi nasıl?
____İklim: Aksaray ili, orta iklim kuşağında yer almakta olup soğuk karasal iklim tipine sahiptir. Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlıdır.
Aksaray’da kimler yaşıyor?
Aksaray’ın nüfusu 2022 yılında 433.055’tir. 0-14 yaş grubu 66.740 kişiyi, 15-64 yaş grubu 323.594 kişiyi ve 65 ve üzeri yaş grubu 42.361 kişiyi kapsamaktadır. Aksaray’ın nüfusu 2000’li yılların başından bu yana önemli ölçüde artmıştır ve 2000 yılında 350.000 nüfusa sahip olan Aksaray’ın nüfusunun yaklaşık %24 artarak 2022 yılında 433 nüfusa ulaşması beklenmektedir.
Aksaray ne ile ünlü?
Büyüleyici Kapadokya’nın önemli bir parçası olan Aksaray, Ihlara Vadisi, Manastır Vadisi, Tuz Gölü, Hasan Dağı, Selime Katedrali ve peri bacaları gibi birçok popüler turistik yere ev sahipliği yapmaktadır. 1989 yılında Niğde’den ayrılarak il olan Aksaray, Kapadokya’nın etkisi nedeniyle her yıl yüz binlerce turisti ağırlamaktadır.
Aksaray sanayisi gelişmiş mi?
Otomotiv yan sanayisi haline gelen Aksaray’da özellikle gıda imalatı, madencilik, metal sanayi, et, süt, tarım ürünleri işleme gibi çeşitli sektörlere yapılan yatırımlar ve Brisa Lastik Fabrikası’nın ek yatırımlarıyla istihdam artıyor ve kent ekonomisi gelişiyor.
Aksaray’ın geçim kaynakları nelerdir?
Aksaray’ın sosyo-ekonomik yapısı ağırlıklı olarak tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. TÜİK 2013 verilerine göre ilde tarımın istihdam payı %42,2’dir. İlimizde 22.104 kayıtlı bitkisel üretim ve 20.100 kayıtlı tarımsal üretim bulunmaktadır.
Aksaray hangi ilden ayrıldı?
Cumhuriyet dönemine kadar Konya’ya bağlı bir ilçe olan Aksaray, 1920 yılında il olmuştur. 1933 yılında il statüsü kaldırılarak ilçe olarak Niğde’ye bağlanmıştır. 15 Haziran 1989 tarihinde tekrar il olmuştur.
Aksaray Alevi mi?
Aksaray, sekiz ilçesi ve yüzlerce köyüyle Türkiye’nin dördüncü büyük ilçesidir.
Aksaray mı büyük Niğde mi?
1933 yılında bir kanunla Niğde’ye ilçe olarak bağlanan Aksaray, nüfus, alan ve kalkınma bakımından bağlı olduğu Niğde ilinden ileride olduğu için bunu kabullenememiştir.
Aksaray’da kaç AVM var?
Toplamda Aksaray’da 2 alışveriş merkezi bulunmaktadır. İstanbul, Ankara ve İzmir’den sonra en fazla alışveriş merkezi Antalya’dadır. Antalya’da 17 alışveriş merkezi bulunmaktadır.
Aksaray havası temiz mi?
Son yıllarda havası en kirli şehirler arasında yerini koruyan Aksaray, temiz kalmayı başardı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Hava Kalitesi İzleme İstasyonu, “Hava Kalitesi” verilerini açıkladı.
Aksaray kışın en soğuk kaç derece?
Bölgedeki sıcaklıklar rakıma ters orantılı olarak değişir. Tuz gölü havzasında yıllık ortalama sıcaklık 12 derecenin üzerindedir. İlin doğusunda sıcaklıklar 10 dereceye kadar düşmektedir. Aksaray’da şu ana kadar kaydedilen en yüksek sıcaklık 40 derece, en düşük sıcaklık ise eksi 29 derecedir.
Aksaray neden önemli?
Hattiler MÖ 3000-2000 yılları arasında Anadolu’da yaşarken, bu dönemde Asurlu tüccarlar bölgede ticaret yapmışlardır. Aksaray’daki Acemhöyük yerleşimi önemli bir ticaret merkezi haline gelmiştir. Hattilerden sonra Aksaray Hitit, Pers, Helenistik (Büyük İskender), Roma ve Bizans egemenliği altında kalmıştır.
Aksaray nasıl bir yerdir?
Aksaray, Türkiye’nin Orta Anadolu bölgesinde önemli bir şehirdir. Zengin tarihi, doğal güzellikleri ve tarımsal faaliyetleriyle bilinir. Aksaray, tarih boyunca çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış ve kültürel mirasıyla öne çıkmaktadır. Yüzölçümü: Aksaray’ın toplam yüzölçümü 4.606 km²’dir.
Aksaray’ın geçim kaynakları nelerdir?
Aksaray’ın sosyo-ekonomik yapısı ağırlıklı olarak tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. TÜİK 2013 verilerine göre ilde tarımın istihdam payı %42,2’dir. İlimizde 22.104 kayıtlı bitkisel üretim ve 20.100 kayıtlı tarımsal üretim bulunmaktadır.
Aksaray Üniversitesi iyi bir üniversite mi?
Urap verilerine göre, Akademik performans açısından dünyadaki en iyi 2.500 üniversite arasındaydı.
Aksaray’ın genel özellikleri nelerdir?
Doğusunda Nevşehir, güneydoğusunda Niğde, batısında Konya, kuzeyinde Ankara ve kuzeydoğusunda Kırşehir ile çevrilidir. Yüzölçümü 7626 km2’dir. Aksaray’ın Merkez, Ağaçören, Eskil, Gülağaç, Güzelyurt, Ortaköy, Sultanhanı, Sarıyahşi olmak üzere 8 ilçesi ve 192 köy ve kasabası vardır. En önemli akarsuyu Uluırmak’tır.